Connect with us

ULTRAS-BULGARIA.net

Удобната присъда “Ултрас”: Виновен!

Uncategorized

Удобната присъда “Ултрас”: Виновен!

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви вчера, че основната версия за убийството на 16-годишния Георги е сбиване между футболни фенове от различни отбори. Били го убили фенове на ЦСКА, а той пък бил левскар, нищо, че ходил на 2-3 мача.

Щом отпадна версията за любовна драма, значи ще да са феновете. Точка.

Междувременно пък институцията, ръководена от министър Бъчварова, търси свидетели на убийството или някой, който може да даде повече информация за жестокото престъпление.

Тоест няма доказателство – видеозапис или свидетели, че футболни фенове са се сбили, но пък има основна версия, по която се работи. Отново футболни фенове. А всъщност т.нар. утраси са повече от удобни. Това е немалка общност, която може да понесе колективната отговорност. Няма значение какво казват приятелите и близките на Георги и на колко мача е ходил.

Простото проследяване на живота и взаимодействието на двете агитки – тази на ЦСКА и тази на Левски, показва няколко неща. Ако няма някакво събитие, няма да има и бой.

Сбиванията на феновете се случват около мач между двата отбора или някакво друго напрежение в живота на агитките. Уговорени сбивания от своя страна пък се случват на места извън града, където полицията по-трудно може да се организира и да ги прекрати. А не на метри от БНР, метростанции, държавни институции и тн. Справка: феновете на пловдивските грандове и клипчетата, достъпни за всеки, в интернет.

Всичко това трябва да е пределно ясно на полицията.

Футболните фенове май станаха едно удобно извинение за всичко – това все пак е една незнайна група, може би някаква хомогенна маса от хора, които излизат и безчинстват по някаква неясна за полицията логика. Кои са, какви са, защо са – какво значение има? Дали т.нар. “ултраси” не са всъщност някаква наркогрупа? Дали не са пък националисти или неонацисти? Дали не са просто една криминална група? Какво значение има?

И все пак да попитаме и Министерството на вътрешните работи: Ако един човек е престъпник, но пък има и любим отбор, пак ли е ултрас?

На всеки е ясно, че във футболните агитки има и криминални елементи, които са готови на всякакви провокации. Тези герои сме ги виждали и при политически метежи. Също така е ясно, че те са използвани и затова не са зад решетките. И се отлага с години приемането на Закон за футболното хулиганство.

Той ще внесе много повече яснота, както при използването на термините (ултраси, агитки, фенове, запалянковци, привърженици и т.н.), така и ще вдигне нивото на информираност и в обществото, и в правоприлагащите органи. Напомням само, че именно фен организациите са най-настойчивите за създаването на такъв закон. Защото е крайно време институциите да разберат, че, колкото и да е удобен Законът за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, той е недостатъчен. Но пък удобен именно затова.

А дотогава ултрасите могат да се примирят с присъдата си – Виновен!

Автор: Мария Нестерова, dnes.bg

Коментари

коментари

Continue Reading

Българска информационна страница за ултрас и фен култура от България и света.

To Top