Connect with us

ULTRAS-BULGARIA.net

КОИ СА GATE 4 BULGARIA

Блог

КОИ СА GATE 4 BULGARIA

Тъй като много медии, основно български, но и гръцки, често бъркат говорейки за въпросната група, решихме да ви представим кои всъщност са Gate 4 Bulgaria.

Историята започва в началото на 90-те години, когато гостувайки в Солун феновете на отборите от столицата обиждат привържениците на ПАОК крещейки им “българи, българи”. Основната причина за това е близостта на Солун до България.
Подобни обидни рефрени у нас са “турци сте, турци сте”.

Вместо да се обидят, привържениците на ПАОК взимат “българи” като свой прякор и започват да носят български знамена, с които да дразнят атиняни.

Може би това решение не е напълно изненадващо, тъй като сред основните организатори на агитката по него време е имало човек, в семейството на когото е имало хора с български произход. Може да предположим, че с български членове в семействата са били и други привърженици, но далеч не би било истина ако говорим за мнозинство сред агитката на ПАОК.

И така, вече близо 30 години, макар много от наложилите прякора хора да не са активни или живи, знамето с надпис Gate 4 Bulgaria може да бъде видяно на почти всяка футболна или друга среща, където привържениците на ПАОК се изявяват.

То се явява сред основните и най-важни на феновете от Солун. Хората зад него са гърци, които продължават традицията, а години наред освен в мачовете с отборите от Атина, те носят знамето и на много срещи от Европейските клубни турнири.
От своя страна отборите от столицата на Гърция продължават да обиждат черно-белите на “българи”.

*Информацията е съставена по разговори с настоящи активни фенове на ПАОК.

Коментари

коментари

Българска информационна страница за ултрас и фен култура от България и света.

To Top