Connect with us

ULTRAS-BULGARIA.net

ПРИСЪДИ ОТ 3 И 10 ГОДИНИ ЗА РУСКИТЕ ФЕНОВЕ

Европа

ПРИСЪДИ ОТ 3 И 10 ГОДИНИ ЗА РУСКИТЕ ФЕНОВЕ

Михаил Ивкин и Павел Косов, срещу които преди седмица започна дело, бяха признати за виновни от Съда за нападение срещу английски фенове и участие в други вандалски прояви в Марсилия по време на Европейското първенство 2016-та година.

В резултат, Ивкин бе осъден на 3 години завтор, а Косов на 10.
Двамата бяха в следствен арест в Марсилия повече от две години и половина, което в случая на Ивкин означава, че той няма да влезе в затвора и ще може да се върне в Русия след малко повече от седмица.

Sport24.ru са се свързали с адвокат Никита Сичев, който защитава Ивкин за повече информация:

– Доколко сте разочарован от решението на съда?
– Много, надявахме се Михаил да бъде признат за невинен, но това не се случи.

– Разбираме ли правилно, че Михаил трябва да бъде освободен скоро?
– Да. Отнема няколко дни за преизчисляване на срока. Във Франция за всеки месец, който човек е излежал в затвора, няколко дни от срока се премахват автоматично. Вече сме изчислили – Михаил наистина излиза. Но докато френската администрация изчислява всичко това, Михаил ще бъде в ареста. Ще настояваме преброяването да става възможно най-бързо и Михаил да бъде освободен до края на седмицата. Ще добавя, че на Михаил беше забранено да влиза във Франция за 10 години.

– На какво основание беше осъден Ивкин?
– Насилие като част от група, със скрито лице и използване на оръжие, водещо до увреждане.

– Ще обжалвате ли?
– Трябва да говоря с клиента. Най-вероятно не. Не съм сигурен, че Михаил ще иска да изживее целия този процес отново. Когато се върне при семейството си, той ще иска да забрави тази история възможно най-скоро.

– Искаха ли материално обезщетение от вас?
– Да. Пострадалият е поискал 50 хиляди евро за неимуществени вреди и 5 хиляди за правни услуги. Съдът ще вземе решение за обезщетение едва на 18 януари.

– Как протече процесът като цяло?
– Това е класически френски наказателен процес. Ивкин се представи добре в този процес. Дори местните журналисти отбелязаха това. Някои французи просто се чудеха какво правят момчетата в затвора.

– Михаил има съпруга и три деца в Русия. Общувахте ли по някакъв начин с тях?
– Да. Първият човек, с когото разговарях след обявяването на присъдата, беше съпругата на Михаил. Тя е много щастлива, че ще види съпруга си скоро. Това е най-важното, струва ми се.

– Успяхте ли да говорите със самия Михаил?
– За съжаление, съгласно френския процесуален кодекс, затворниците се връщат в затвора след обявяването на присъдата, а адвокатите говорят на допълнителна среща за обезщетение. Така че нямах време да говоря с Михаил. Утре сутринта ще отида и ще се опитам да обсъдя всичко с него.

Юлия Баранова, помощник на адвоката на Павел Косов Алена Дуфлу, заяви, че нейният клиент вероятно ще трябва да прекара още четири години във френски затвор.

– Как оценявате съдебното решение?
– Съдът взе много тежко решение по отношение на клиента ни. По отношение на Михаил Ивкин съдът подходи по-снизходително. Дадени са му три години и му е забранено да влиза за 10 години. Павел получи 10 години затвор и доживотна забрана за влизане във Франция.

– На какво основание е осъден Павел?
– Извършване на насилствени действия с използване на оръжие. Ивкин имаше стол, а Косов го удари с юмрук.

– Колко време остава на Косов да седи в затовр?
– Грубо казано, според нашите изчисления, той ще трябва да бъде в затвор малко повече от 4 години, тъй като вече са минали близо 3, в които той е бил затворен, а оставащите от присъдата се приспадат на база излежано време.

– Има ли възможност за предсрочно освобождаване?
– Това е малко вероятно.

– Ще обжалвате ли?
– Ще мислим. Обжалването може да навреди и крайният срок да бъде по-висок. Трябва да внимаваме с това.

– Как се чувства Павел сега?
– Държи се като мъж. Той узря за три години в затвора. Държи се като истински руски мъж. Но той, разбира се, е шокиран. Не очакваше, че съдът ще подходи толкова сериозно към ситуацията му.

– Как реагира семейството?
– Във връзка съм с майка му. Тя е в лошо състояние, много се притеснява. Баба му още не знае, но продължава да пита къде е внукът й.

Коментари

коментари

Българска информационна страница за ултрас и фен култура от България и света.

To Top