Connect with us

ULTRAS-BULGARIA.net

СЪДЪТ В КЬОЛН: ФЕНОВЕТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАСНЕМАНИ БЕЗ ПРИЧИНА

2016, Кьолн II - Рот-Вайс Оберхаузен

Европа

СЪДЪТ В КЬОЛН: ФЕНОВЕТЕ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ЗАСНЕМАНИ БЕЗ ПРИЧИНА

Окръжен Съд Кьолн реши, че футболните фенове не могат да бъдат заснемани от полицията без основателна причина и данни за извършено престъпление.
Решението на съда може да има огромни ефекти върху видеонаблюдението над феновете на Кьолн по време на мач или на път за гостуване.

Причина за конкретното решение е мач от 2016-та година между втория отбор на Кьолн и Рот-Вайс Оберхаузен. На срещата група привърженици на Кьолн са скандирали “ACAB” (“Всички ченгета са копелета”), което е сметнато за обида от полицаите, които от своя страна решили да видеозаснемат привържениците, които в последствие да бъдат подведени под наказателна отговорност.

Още през същата година, Федералният конституционен съд постановява, че колективните викове “ACAB” не са наказуеми, а са част от свободата на изразяване, заради което и Съдът в Кьолн прекратява наказателното производство.
Последва обжалване от прокуратурата, но окръжният съд в Кьолн постановява, че на полицията дори не е било позволено да създава видеоклипове, които да представя като доказателство, след което отново се произнася в полза на феновете, цитирайки закона за полицията в Северен Рейн-Вестфалия, който гласи, че такива записи са разрешени само ако извършени престъпления или административни нарушения.

“Видеозаснемането на футболни фенове без причина е незаконно и трябва да бъде спряно.” – заявява един от адвокатите представлявал привържениците.

На повечето стадиони в Германия, системата за видеонаблюдение се предоставя от клубовете и операторите на спортните съоръжения, но много пъти тя бива управлявана от полицията. Практика, която поне в Кьолн ще приключи.

Коментари

коментари

Българска информационна страница за ултрас и фен култура от България и света.

To Top